Contacteer mij: 06 39 103 660 | sanne@soulgoal.nl

De impact van suiker op jouw energie

de impact van suiker op jouw energie

Laten we samen een duik nemen in de wereld van suiker. Wat zijn de effecten van suiker op ons lichaam en onze gezondheid? Deze inzichten zijn van onschatbare waarde voor het verbeteren van je energieniveau en algehele welzijn. In deze blog onthul ik hoe suiker in jouw lichaam wordt omgezet in brandstof, waarom een overmatige suikerinname leidt tot glucosepieken, en welke biologische reacties plaatsvinden wanneer we met deze pieken te maken krijgen.

Wat zijn glucose en suiker ook alweer?

Wanneer we het over suiker en koolhydraten hebben, moeten we eigenlijk de brug slaan naar glucose. Glucose is namelijk de primaire brandstof die je lichaam gebruikt voor energie. Wanneer je koolhydraten eet, worden ze afgebroken tot glucose, dat vervolgens door cellen wordt opgenomen om energie te leveren voor allerlei lichaamsfuncties en activiteiten.

Glucose dient dus als primaire brandstof voor ons lichaam. Elke cel in ons lijf benut glucose om hun taak te vervullen: onze ademhaling, gedachten, bloedcirculatie, zelfs onze zichtfunctie. Glucose is dus essentieel. Onze belangrijkste bron van glucose is onze voeding, voornamelijk te vinden in voedsel met zetmeel (denk aan brood, pasta, rijst en aardappelen) en suikerhoudende lekkernijen (zoals fruit, snoepgoed, toetjes en koekjes).

Hoewel glucose energie levert, betekent dit niet dat je meer suikers moet consumeren om extra energie te krijgen. Vergelijk het met een plant. Een plant heeft wel water nodig om te overleven, maar van te veel water gaat hij dood. Bij mensen kan een overmatige inname van suikers eveneens negatieve gevolgen hebben.
Een overmatige inname van suikers bij de maaltijd kan leiden tot wat we noemen een ‘glucosepiek’. Het is niet alleen een zorg voor mensen met diabetes, het treft eigenlijk de meeste mensen (ongeveer 80% van de bevolking, volgens schattingen uit de VS), en helaas heeft dit gevolgen voor zowel onze lichamelijke als geestelijke gezondheid.

De pieken en dalen leiden tot vermoeidheid, onweerstaanbare trek en frequente honger. Ze worden geassocieerd met ontstekingsreacties, veroudering (en de ontwikkeling van rimpels), stemmingswisselingen, hormonale schommelingen die de menopauze beïnvloeden, PCOS, hersenmist… en op de lange termijn kunnen ze bijdragen aan aandoeningen zoals diabetes type 2.

Het effect op jouw lichaam

Voordat we dieper ingaan op deze kwestie, is het belangrijk om te begrijpen wat er precies in ons lichaam gebeurt wanneer we te maken krijgen met glucosepieken. Het is niet beperkt tot de bloedbaan; het heeft invloed op al onze cellen, organen en lichaamsdelen, en activeert drie verschillende biologische reacties:

Mitochondriën: Energiecentrales van je lichaam

Laten we beginnen met de mitochondriën, de kleine energiecentrales in onze cellen. Ze zijn verantwoordelijk voor het omzetten van glucose in energie voor ons lichaam. Tijdens een periode van overmatige glucosepieken raken deze mitochondriën overbelast. Ze kunnen de toestroom van glucose niet meer aan en raken uitgeput. Dit resulteert in ontstekingen en een afname in hun vermogen om energie te produceren, wat uiteindelijk leidt tot chronische vermoeidheid.

Glycatie: Versneld verouderingsproces

Daarnaast versnel je het verouderingsproces wanneer je regelmatig te maken hebt met glucosepieken. Deze pieken bevorderen een proces genaamd glycatie, vergelijkbaar met het bruinen van een kip in de oven. Je kunt dit proces vergelijken met het langzaam garen van een kip in de oven gedurende je leven, waarbij glycatie de katalysator is. Elke glucosepiek, vooral na consumptie van zoetigheden, versnelt dit proces. Dit uit zich in de vorm van rimpels op je huid en verslechtering van je organen. Glycatie versterkt bovendien ontstekingsreacties, vergelijkbaar met wat er gebeurt in de mitochondriën.

Insuline

Als derde kijken we naar insuline, een slim beschermingsmechanisme tegen de schadelijke effecten van een te hoge bloedsuikerspiegel. Tijdens een glucosepiek produceert je alvleesklier het hormoon insuline. Dit hormoon verwijdert de overtollige glucose uit je bloedbaan en beperkt zowel de schade aan de mitochondriën als het glycatieproces. Wat gebeurt er met de overtollige glucose? Die wordt opgeslagen in je lever, spieren en vetcellen, wat een manier is waarop je lichaam met vet omgaat. Dit mechanisme is van vitaal belang, omdat je lichaam anders voortdurend in een noodsituatie zou verkeren. Aan de andere kant remt insuline de vetverbranding en heeft het op lange termijn negatieve effecten, zoals hormonale klachten en de ontwikkeling van diabetes types 2.

Referenties: 

 

Ben je op zoek naar krachtige tips om jouw suikerinname te verminderen? Lees dan deze blog om je verder te helpen.

Wil je graag samen aan de slag om jouw gezondheid en energieniveau te verbeteren? Check dan mijn programma.

Download mijn gratis E-Book met 12 gemakkelijke en heerlijke ontbijtrecepten die niet alleen jouw gezondheid bevorderen, maar ook jouw energie een boost geven.

Gratis Recepten

In dit E-Book deel ik 12 gemakkelijke en heerlijke ontbijtrecepten die niet alleen jouw gezondheid bevorderen, maar ook jouw energie een boost geven. Ontvang bovendien 2 essentiële tips om jouw energieniveau fundamenteel te verhogen.

Soul Goal draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders