Welkom in de intrigerende wereld van co-enzym Q10, ook bekend als Q10, een essentiële stof die ons lichaam zelf produceert en in voeding voorkomt. Maar wat maakt Q10 zo bijzonder? Deze blog vertelt je wat je moet weten over Q10. Ik neem je mee op een ontdekkingsreis door de verschillende vormen van Q10, de cruciale functies ervan in ons lichaam en hoe het een rol speelt bij vermoeidheid. Benieuwd hoe Q10 jouw energieniveaus kan beïnvloeden? Lees snel verder.
Wat is Q10?
Co-enzym Q10, ook wel Q10 genoemd, is een belangrijke stof die ons lichaam zelf kan aanmaken en die ook in voeding voorkomt, zij het in beperkte mate. Het speelt een cruciale rol in de elektronentransportketen van de mitochondriën, de energiecentrales van onze cellen. Deze keten zorgt voor de productie van energie in de vorm van ATP. Bijna alle cellen bevatten mitochondriën, en dus ook Q10. Het is overvloedig aanwezig in cellen met veel mitochondriën en een verhoogde energiebehoefte, zoals hart-, spier-, nier- en levercellen.
Vormen van Co-enzym Q10
In ons lichaam komt Q10 voor in twee vormen: ubiquinon, de geoxideerde vorm, en ubiquinol, de gereduceerde vorm. Ubiquinol, te vinden in bloed en cellen, heeft het grootste aandeel en neutraliseert vrije radicalen, waardoor cellen worden beschermd tegen oxidatieve schade.
Functies in ons lichaam
Q10 fungeert als cofactor in de mitochondriale energieproductie, wat essentieel is voor het vrijmaken van energie in de vorm van ATP. Het is onmisbaar voor celvitaliteit. Daarnaast speelt Q10 een cruciale rol als antioxidant, waarbij het vrije radicalen neutraliseert en cellen beschermt tegen oxidatieve schade. Ook heeft het ontstekingsremmende eigenschappen, wat gunstig is voor de algehele gezondheid.
Inzet bij vermoeidheid
Oxidatieve stress, ontstekingen en mitochondriale disfunctie komen voor bij chronisch vermoeidheidssyndroom. Q10-suppletie heeft in studies vermoeidheidsklachten verbeterd. Voor mensen met fibromyalgie, gepaard met pijn en ontstekingen, bleek Q10-suppletie eveneens gunstig voor symptoomvermindering.
Welke voeding bevat Q10?
Q10 is essentieel voor cel- en weefselgezondheid en wordt verkregen via eigen productie en voeding. Voedingsmiddelen rijk aan Q10 zijn vlees, gevogelte, vis, noten, oliën, eieren, kaas, melkproducten, avocado, en peulvruchten.
Risicogroepen
Oudere mensen hebben vaak lagere Q10-spiegels door verminderde productie en omzetting. Risicogroepen zijn ook diegenen met ongezonde eetgewoonten, overmatig alcoholgebruik, rokers, en mensen onder invloed van medicatie, zoals statines. Sporters hebben een verhoogde behoefte aan Q10.
Suppletie en dosering
Een dagelijkse dosis van 100-200 mg Q10/ubiquinol, afhankelijk van individuele factoren en indicaties, wordt aanbevolen. Q10-suppletie op olie basis draagt bij aan een optimale biologische beschikbaarheid.
Contraindicaties
Mensen met ernstige leverstoornissen moeten voorzichtig zijn met Q10-suppletie.
In deze blog besprak ik de belangrijkste punten die je moet weten over Q10. Wil je graag samen aan de slag om jouw energieniveau te verhogen en gezondheid te optimaliseren? Plan dan een gratis startgesprek.
Referenties
- Coenzyme Q10 as a therapy for mitochondrial disease
- Coenzyme Q10: Clinical Applications in Cardiovascular Diseases
- Effects of acute and 14-day coenzyme Q10 supplementation on exercise performance in both trained and untrained individuals.
- Ubiquinol supplementation enhances peak power production in trained athletes
- Coenzyme Q10 in Cardiovascular and Metabolic Diseases: Current State of the Problem.
- The Effects of Coenzyme Q10 Supplementation on Lipid Profiles Among Patients with Metabolic Diseases
- The effects of coenzyme Q10 supplementation on lipid profiles among patients with coronary artery disease
- Effects of coenzyme Q10 supplementation on inflammatory markers
- Coenzyme Q10 distribution in blood is altered in patients with fibromyalgia.