Magnesium is een mineraal dat van vitaal belang is voor onze gezondheid. Ons lichaam kan het zelf niet aanmaken, dus het is belangrijk om ervoor te zorgen dat we voldoende magnesium binnenkrijgen. Dit mineraal is aanwezig in ons lichaam en speelt verschillende cruciale rollen bij het ondersteunen van verschillende biologische processen. In deze blog zal ik uitgebreid ingaan op de veelzijdige functies van magnesium in ons lichaam, evenals de oorzaken en symptomen van een magnesiumtekort.
De veelzijdige functies van Magnesium
Magnesium heeft een indrukwekkende lijst van functies in ons lichaam, waaronder:
Sterke botten en spieren:
Magnesium is essentieel voor de opbouw en het behoud van sterke botten en spieren. Het werkt samen met calcium om de botdichtheid te reguleren en speelt een cruciale rol bij spiercontractie.
Signaaloverdracht in spieren en zenuwen:
Zonder magnesium zouden onze spieren niet goed kunnen functioneren. Het isnamelijk betrokken bij de overdracht van signalen in onze spieren en zenuwen, wat essentieel is voor onze beweging en zintuiglijke functies.
Energieproductie:
Magnesium is erg belangrijk voor een goed energieniveau. Het draagt bij aan de energieproductie in onze cellen door betrokken te zijn bij de omzetting van voedsel in ATP (adenosinetrifosfaat), de primaire energiebron van ons lichaam.
Cofactor voor meer dan 300 enzymen:
Magnesium fungeert als een cofactor voor meer dan 300 enzymen in ons lichaam. Deze enzymen zijn betrokken bij tal van biologische processen die ons in leven houden, zoals DNA-synthese, eiwitproductie en het omzetten van voedingsstoffen in bruikbare energie.
Een goede stemming:
Magnesium heeft invloed op onze psychologische functies. Het kan helpen bij het verminderen van angst en spanning, waardoor het een positieve invloed heeft op onze geestelijke gezondheid.
Regulatie van de bloedsuikerspiegel en bloeddruk:
Het is betrokken bij de regulatie van bloedsuikerspiegels en bloeddruk, wat van belang is voor het voorkomen van diabetes en het behouden van een gezond cardiovasculair systeem.
Aanmaak van de krachtige antioxidant glutathion:
Magnesium is noodzakelijk voor de aanmaak van de krachtige antioxidant glutathion. Deze antioxidant beschermt ons tegen oxidatieve schade, die anders cellen en weefsels zou beschadigen.
Voedingsbronnen
Je kan magnesium uit diverse voedingsmiddelen halen, waaronder noten en zaden, groente bladgroenten, volle granen, bonen en vooral vette vis.
Magnesiumtekort
In Nederland heeft een aanzienlijk deel van de bevolking met een magnesiumtekort. Dit tekort kan variëren afhankelijk van leeftijd, geslacht en levensstijl. Volgens onderzoek haalt een op de vijf Nederlanders boven de acht jaar niet aan de Adequate Inneming van magnesium.Magnesiumtekort uit zich in eerste instantie door spierkramp en vermoeidheid. Een chronisch tekort kan uiteindelijk leiden tot verschillende gezondheidsproblemen. Waaronder spierproblemen zoals krampen, tintelingen en spasmen, slaapproblemen, rusteloosheid, mentale onrust, prikkelbaarheid en zelfs angsten en abnormaal hartritme.
Oorzaken van een magnesiumtekort
Maar waar komt zo’n tekort vandaan? En hoe komt het dat zoveel mensen hier ongemerkt mee rondlopen? Er zijn verschillende factoren die dragen bij aan magnesiumtekort. Hieronder geef ik een korte toelichting op de meest voorkomende oorzaken:
Onvoldoende inname via de voeding:
Magnesium is aanwezig in onbewerkte voedingsmiddelen, zoals groene bladgroenten, noten, volle granen en vis. Helaas bestaat ons westerse voedingspatroon grotendeels uit bewerkte voeding die deze nutriënten vaak mist. Bovendien eten veel mensen helaas te weinig groenten, met een gemiddelde van slechts 165 gram groente per dag. Slechts 27% van de volwassenen haalt de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 200 gram groente. Dit terwijl experts pleiten voor een optimale inname van 500 gram per dag. Ouderen lopen ook een verhoogd risico op magnesiumtekort omdat zij vaker te maken hebben met verminderde eetlust.
Problemen met de opname in het maagdarmkanaal, zoals bij maag- en darmaandoeningen:
Door maag en darmaandoeningen kan het spijsverteringsproces verstoord raken. Hierdoor kan het lichaam minder magnesium uit voedsel opnemen. Hierbij kan je denken aan mensen met chronische diarree, de ziekte van crohn of colitis ulcerosa.
Chronische stress:
Stress is een grootverbruiker van magnesium, en helaas ervaren veel mensen stress in onze samenleving. Wanneer ons lichaam stress ervaart, schakelt het over naar de overlevingsmodus en besteedt het veel energie aan het handhaven van de vecht-of vluchtreactie. De energie hiervoor wordt geleverd door ATP. ATP is sterk afhankelijk van magnesium voor zijn werking. Hoe meer energie wordt verbruikt, hoe sneller de voorraad magnesium opraakt.
Gebruik van medicijnen zoals maagzuurremmers, anticonceptiepillen en plaspillen:
Medicijnen zoals maagzuurremmers,anticonceptiepillen, plaspillen, diuretica en verschillende andere geneesmiddelen kunnen de opname van magnesium verminderen of de uitscheiding ervan verhogen. In Nederland gebruiken meer dan twee miljoen mensen maagzuurremmers. Daarnaast gebruikt 37% van de vrouwen tussen 18 en 45 jaar de anticonceptiepil. Deze medicijnen behoren tot de belangrijkste oorzaken van een magnesiumtekort.
Uitputting van de bodem:
De verarming van de bodem draagt ook bij aan het probleem, omdat er steeds minder magnesium beschikbaar is in onze voeding. Dit betekent dat zelfs als we dezelfde voedingsmiddelen eten als vroeger, de hoeveelheid magnesium die we daadwerkelijk binnenkrijgen minder is. Dit komt voort uit moderne landbouwpraktijken waarbij de bodem uitgeput raakt door herhaaldelijk gebruik zonder voldoende herstel.
Je magnesium status meten is complex
Het bepalen van je magnesiumstatus is een uitdaging omdat de meeste magnesium zich in cellen en botten bevindt. Vaak meten bloedtesten alleen het magnesium dat momenteel in de bloedbaan circuleert. Dit is niet altijd een nauwkeurige weerspiegeling van je totale magnesiumstatus. Het lichaam haalt namelijk magnesium uit de botten, spieren en organen om ervoor te zorgen dat de magnesiumwaarde in het bloed binnen de norm blijft. Hoewel dit de magnesiumwaarde in je bloed op peil houdt, kan dit leiden tot uitputting van magnesium in je botten, spieren en organen. Hierdoor kan de magnesiumstatus in het bloed er goed uit zien, terwijl er elders in het lichaam een tekort aan magnesium is ontstaan.
Magnesiumtekort oplossen
Allereerst is het belangrijk om voedingsmiddelen die rijk zijn aan magnesium in je dieet op te nemen. Daarnaast kan je je magnesiumstatus verhogen met behulp van een magnesiumsupplement. Als je besluit een supplement te nemen, is het raadzaam te kiezen voor de organische gebonden vormen van magnesium. Voorbeelden hiervan zijn magnesium bisglycinaat, magnesium malaat en magnesium citraat. Het is verstandig om varianten zoals magnesiumhydroxide, magnesiumsulfaat, magnesiumchloride en magnesiumcarbonaat te vermijden. Gangbare doseringen liggen tussen de 150 en 400 mg per dag.
Wanneer je medicatie gebruikt, houd dan minimaal vier uur tussen de inname van je medicatie en een magnesium supplement. Bespreek altijd eerst met je arts of magnesium supplementen voor jou geschikt zijn.
Wil je graag samen aan de slag? Check dan mijn aanbod
Referenties