Contacteer mij: 06 39 103 660 | sanne@soulgoal.nl

Beter slapen door meditatie

Beter slapen door meditatie

Velen kennen het gevoel van slapeloosheid door stress. Zodra slaapproblemen beginnen, kan dit leiden tot angst rond het idee van bedtijd, wat het nog moeilijker maakt om in slaap te vallen. Meditatie is een techniek die mensen kunnen gebruiken om stress bij het slapengaan te verlichten en gemakkelijker in slaap te vallen. In deze blog bespreken we hoe meditatie werkt, welke verschillende vormen er zijn en hoe je beter kan slapen door meditatie.

Wat doet meditatie voor je slaap?

Meditatie, een combinatie van mentale en fysieke oefeningen zoals diep ademhalen, helpt bij het bereiken van totale ontspanning ter voorbereiding op je slaap. Deze techniek helpt om zowel je geest te kalmeren als fysieke stress te verminderen. Door je te focussen op het moment en dit zonder oordeel te doen, kan meditatie stressvolle gedachten en gevoelens verzachten. Ook fysiek activeert meditatie een ontspanningsreactie, wat leidt tot een rustigere ademhaling, een lagere hartslag en bloeddruk, en langzamere hersengolven.

Meditatie helpt je op verschillende manieren om beter te slapen:

  • Vertraagde ademhaling: Diep ademhalen met het middenrif, een spier onder de longen, is een hoeksteen van veel meditatiepraktijken. De focus op kalm, diep ademhalen lijkt een van de belangrijkste manieren waarop meditatie angst vermindert.
  • Gekalmeerde stresspaden: Net als andere ontspanningstechnieken kan meditatie helpen de hartslag en bloeddruk te verlagen. Sommige gegevens suggereren dat meditatie de activatie van stresspaden in de hersenen vermindert, evenals de niveaus van stresshormonen.
  • Verbeterde mentale vooruitzichten: Concentreren op het huidige moment tijdens meditatie kan een persoon helpen minder vaak angstig te denken over het verleden of de toekomst en hun reacties op moeilijke ervaringen te verzachten.
  • Beter beheerde pijn: Sommige studies hebben gevonden dat meditatie pijn kan verminderen, terwijl andere dat niet hebben. Zelfs als meditatie de fysieke pijn van een persoon niet vermindert, kan het helpen de pijn draaglijker te maken. Dit effect kan nuttig zijn voor mensen die moeite hebben met slapen vanwege chronische pijn.

 

Tot een jaar na deelname aan een meditatieprogramma ervaren veel deelnemers nog steeds een betere slaapkwaliteit. Onderzoekers geloven dat dit te wijten kan zijn aan veranderingen in de verbindingen in de hersenen, veranderingen in de manier waarop een persoon door de slaapfasen beweegt, en de praktijk van mentale technieken die slaapverstorende gedachten verminderen.

Aan de Slag met Meditatie

Mediteren kan op vele manieren, maar de kern blijft vaak hetzelfde: focus en kalmte. Het draait om concentratie, of dat nu op je ademhaling, een mantra of een object is. Tijdens het mediteren is het de kunst om afgeleide gedachten te erkennen en dan zachtjes terug te keren naar je focuspunt. Een rustige omgeving en diep ademhalen met je middenrif helpen je ontspannen. Meditatie kan in elke comfortabele houding: zittend, liggend, of zelfs lopend. Het belangrijkste is dat je een positie vindt waarin je ontspannen kunt blijven.

Typen Meditatie

Mensen kunnen verschillende meditatiestijlen gebruiken om hen te helpen slapen, waaronder mindfulnessmeditatie, begeleide meditatie, qigong, tai chi en yoga.

Mindfulnessmeditatie

Mindfulnesspraktijken omvatten concentratie op het heden en stellen je in staat emoties en gedachten zonder oordeel te ervaren. Net als diafragmatische ademhaling en progressieve spierontspanning, kan mindfulness een persoon helpen ontspannen bij het slapengaan en symptomen van slapeloosheid verminderen.

Begeleide meditatie

Begeleide meditatie biedt ondersteuning via audiobegeleiding, waarin instructies worden gegeven voor ademhaling, gedachteverwerking en interpretatie van fysieke sensaties. Een andere vorm is begeleide visualisatie. Hierbij wordt je uitgenodigd je een ontspannende scène voor te stellen, zoals een wandeling langs het strand, waarbij je alle zintuigen gebruikt. Dit type meditatie heeft bewezen effectief te zijn bij het verbeteren van slaap. Door je mee te nemen op een rustgevende visuele reis, draagt het bij aan een diepere ontspanning en betere slaapkwaliteit.

Qigong

Qigong is een traditionele Chinese geneeskundetechniek die mentale focus, langzame bewegingen en diepe ademhaling gebruikt om de energiestroom in het lichaam te verbeteren.

Tai Chi

Tai Chi is een meditatievorm die constante, zachte bewegingen omvat. Hoewel het oorspronkelijk ontwikkeld werd als een vechtkunst, wordt het nu gebruikt als een vorm van QiGong om gezondheid en welzijn te verbeteren. Mensen die Tai Chi beoefenen, nemen een reeks houdingen aan in een langzame, ontspannen manier, terwijl ze zich concentreren op diep ademhalen en afleidende gedachten loslaten.

Yoga

Yoga, een eeuwenoude praktijk met wortels in India, combineert fysieke houdingen en ademhalingstechnieken om lichaam en geest te harmoniseren. Het varieert van rustige vormen zoals Hatha, gericht op langzame bewegingen en ademhaling, tot dynamischere stijlen zoals Vinyasa, waarbij houdingen in een vloeiende reeks worden uitgevoerd. Het bevordert niet alleen flexibiliteit en kracht, maar helpt ook bij stressvermindering en het verbeteren van de algehele welzijn.

Yoga Nidra

Yoga Nidra, ook bekend als yogische slaap, brengt je in een diep ontspannen toestand die lijkt op slaap, maar waarin je toch enig bewustzijn behoudt. Deze vorm van yoga gebruikt technieken zoals ademhalingsfocus en lichaamsbewustzijn om de hersengolven te vertragen. Het biedt de mogelijkheid om door verschillende slaapstadia te bewegen zonder volledig in slaap te vallen. Studies wijzen uit dat Yoga Nidra een positief effect kan hebben op de slaapkwaliteit, en helpt bij het verminderen van de tijd die wakker in bed wordt doorgebracht.

Andere Voordelen van Meditatie

Veel mensen die meditatie gebruiken, doen dit in een poging zich minder gestrest te voelen en beter te slapen. Meditatie kan ook leiden tot een positieve houding, zelfvertrouwen vergroten en iemands gevoel van mededogen en tolerantie verhogen. Hoewel er nog meer onderzoek nodig is, hopen experts dat meditatie kan helpen bij een aantal aanvullende aandoeningen, waaronder:

  • Stress en posttraumatische stressstoornis (PTSS)
  • Angst en depressie
  • Pijn
  • Problemen met gewichtsbeheer
  • Hoge bloeddruk
  • Verslavingen
  • Seksuele disfunctie
  • Chronische pijn
  • Symptomen van prikkelbare darmsyndroom (PDS) en colitis ulcerosa
  • Kanker
  • Hartgerelateerde problemen
  • Balans, in het geval van yoga en tai chi
  • Aandachtsproblemen

Beter slapen door meditatie

Meditatie biedt een natuurlijke en veelzijdige aanpak om de slaapkwaliteit te verbeteren en stress te verlichten. Of je nu nieuw bent in meditatie of het al langer beoefent, de verschillende technieken en stijlen bieden elk hun unieke voordelen. Door regelmatig te mediteren, kun je niet alleen je slaap verbeteren, maar ook bijdragen aan een algehele toename van je welzijn en kwaliteit van leven.

Wil je graag samen aan de slag om je slaap te verbeteren? Check dan mijn programma. 

Download mijn gratis E-Book met 12 gemakkelijke en heerlijke ontbijtrecepten die niet alleen jouw gezondheid bevorderen, maar ook jouw energie een boost geven.

Gratis Recepten

In dit E-Book deel ik 12 gemakkelijke en heerlijke ontbijtrecepten die niet alleen jouw gezondheid bevorderen, maar ook jouw energie een boost geven. Ontvang bovendien 2 essentiële tips om jouw energieniveau fundamenteel te verhogen.

Soul Goal draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders